فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 103 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی فیض پور، کاظم یاوری، منصور مهینی زاده، ایمان شاکر اردکانی* صفحات 1-27

    از منظر تاریخی، یارانه صنعتی به عنوان یک سیاست صنعتی سابقه ای به قدمت علم اقتصاد داشته و در طول دوره های مختلف به عنوان یک ابزار حمایتی از بخش صنعت توسط کشورهای مختلف به کار گرفته شده است. این در حالی است که چگونگی توزیع اثربخش و مطلوب این یارانه ها در کنار محدودیت این منابع مالی عمومی همواره به عنوان مسیله ای اساسی پیش روی برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار داشته است. در این راستا پژوهش حاضر می کوشد ضمن بررسی یارانه صنعتی از بعد نظری و شواهد تجربی مدلی برای تخصیص یارانه های صنعتی به 31 استان کشور با توجه به چهار معیار موثر در تخصیص این منابع عمومی ارایه نماید. بدین منظور از مدل ZSG-DEA مبتنی بر تلفیق مدل تحلیل پوششی داده ها با مفاهیم تیوری بازی ها استفاده شده است. نتایج مدل پیشنهادی ضمن تعیین سهم بهینه هر استان بیانگر این است که  استان تهران با سهم 25/23 درصدی دارای بالاترین سهم بهینه و در مقابل استان های ایلام و کهگیلویه و بویراحمد با سهم 2/0 درصدی دارای پایین ترین سهم بهینه از یارانه های صنعتی هستند. پس از مشخص شدن سهم بهینه هر استان از اعتبارات حمایتی بخش صنعت پیشنهاد می شود نحوه پرداخت این منابع با توجه به آثار انواع حمایت ها و نوع صنایع هر استان تعیین شود.

    کلیدواژگان: بخش صنعت، تخصیص، تحلیل پوششی داده ها، مجموع سود صفر، یارانه
  • حسین باستان زاد، پدرام داودی* صفحات 29-76

    بحران های ارزی در اقتصاد ایران همانند بسیاری از اقتصادهای در حال توسعه اگرچه بر حسب شدت اندازه و دوره پایداری متفاوت بوده اما نقش متغیرهای داخلی و بین المللی بر بحران های ارزی از طریق ناپایداری ترازپرداخت ها و اختلالات بازار ارز تقریبا مشابه می باشد. در همین راستا، به منظور پیش بینی بحران ارزی در اقتصاد ایران با استفاده از روش رگرسیون لاسو نقش متغیرهای بخش های حقیقی، پولی و خارجی بر بحران های ارزی به ترتیب دو فصل قبل از شروع بحران، یک فصل و همچنین فصل هم زمان با بروز بحران مورد تخمین قرار گرفته اند. بر اساس نتایج حاصل، مولفه های مشترکی بحران های ارزی را در اقتصاد ایران توضیح می دهند، به طوری که در مرحله نخست دو متغیر کسری پس انداز ناخالص داخلی و کسری جریان نقدی بانک ها زمینه رشد پایه پولی، مازاد تقاضای کل، سطح عمومی قیمت ها، تراز مبادلات مالی-سرمایه ای و کاهش ذخایر قابل تصرف بین المللی اقتصاد را فراهم ساخته است. فرآیند انتقالی مذکور موجب افزایش انحرافات نرخ ارز از مقادیر بنیادی ناشی از برابری قدرت خرید و نرخ بهره پوشش داده نشده نیز شده است. نتایج تخمین الگوی هشدار زود هنگام برای پیش بینی چهار بحران ارزی برای سه فصل مختلف منتهی به بروز بحران های ارزی دلالت بر قابلیت پیش بینی خوب برای چهار تکانه ارزی فصل سوم سال 1372، فصل سوم سال 1377، فصل چهارم سال 1379 (سال اجرای یکسان سازی نرخ ارز) و فصل دوم سال 1390 داشته که متاثر از مولفه های خارجی (تحریم ها و تکانه های قیمت نفت) و عدم تعادل های داخلی اقتصاد بوده که موجب تشدید ناپایداری ادواری ترازپرداخت ها و بازار ارز طی سه دهه گذشته شده است

    کلیدواژگان: بحران ارزی، سیستم هشدار زود هنگام، کسری پس انداز ناخالص داخلی، پایداری خارجی، رگرسیون لاسو
  • میر علی اکبر اخباری آزاد، ابوالفضل شاه آبادی*، داود حق خواه صفحات 77-105

    گردشگری از متنوع ترین و بزرگترین صنایع جهان و مهم ترین منبع درآمدی و ایجاد فرصت های شغلی در بسیاری از کشورها است. بنابراین، بررسی تعیین کننده های توسعه گردشگری در مباحث اقتصادی از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این راستا، تحقیق حاضر سعی نمود با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به بررسی تاثیر انواع سرمایه شامل سرمایه طبیعی، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، سرمایه مالی، نوآوری و سرمایه مستقیم خارجی بر توسعه صنعت گردشگری در دو گروه از کشورهای منتخب درحال توسعه و توسعه یافته و نوظهور طی دوره 2017-2007 بپردازد. نتایج مدل برآوردی تحقیق نشان داد، یک درصد افزایش انباشت سرمایه های طبیعی، فیزیکی، انسانی، مالی، نوآوری و سرمایه مستقیم خارجی به ترتیب موجب افزایش 063/0، 181/0، 052/0، 089/0، 128/0 و 066/0 درصدی درآمد کشورهای منتخب درحال توسعه از محل گردشگری بین المللی می گردد. همچنین، یک درصد افزایش انباشت سرمایه های طبیعی، فیزیکی، انسانی، مالی، نوآوری و سرمایه مستقیم خارجی به ترتیب موجب افزایش 113/0، 104/0، 080/0، 055/0، 091/0و 118/0 درصدی درآمد کشورهای منتخب توسعه یافته و نوظهور از محل گردشگری بین المللی می گردد. به علاوه، تاثیر متغیرهای کنترلی جهانی شدن، ثبات سیاسی و نرخ ارز واقعی بر توسعه صنعت گردشگری در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، انواع سرمایه، جهانی شدن، نرخ ارز
  • جعفر سجادی، عین الله کشاورز ترک*، صفر فضلی، روح الله بیات، بابک محمدحسینی صفحات 107-154

    از دغدغه های اصلی تمام صنایع بزرگ قرار گرفتن در مسیر توسعه و توسعه یافتگی است. آنچه در این مسیر، اکثر شرکت های ایرانی به آن نیاز دارند وجود قوانین قدرتمند و به کار بردن اصول حکمرانی هوشمندانه است تا بتوانند با سیاست ها و راهبرد های خود، موفقیت را تضمین نمایند. در شرایط کنونی، صنعت دخانیات ایران به عنوان یکی از قدیمی ترین صنایع ایران در هاله ای از ابهام و پیچیدگی قرار دارد. براین اساس  ارایه آینده نگاری راهبردی حکمرانی خوب در صنعت دخانیات گامی مهم در جهت سلامت مردم، افزایش درآمد دولت، حمایت از صنایع داخلی و هم زمان کنترل مصرف دخانیات می باشد و سبب می شود با دیدی باز و آینده نگرانه به سمت برنامه ریزی، سیاست گذاری صحیح و ایجاد حکمرانی خوب در این صنعت حرکت نمود. بر این اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی فرصت ها و چالش های این صنعت از طریق یافتن پیشران ها، عدم قطعیت ها، تدوین سناریوهای محتمل و مطلوب و ارایه راه کار می باشد. با توجه به این موضوع جهت گیری پژوهش، کاربردی-توسعه ای؛ رویکرد پژوهش، چرخه استقرایی-قیاسی؛ راهبرد پژوهش، پیمایشی اکتشافی/توصیفی/تبیینی؛ شیوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای، پرسشنامه و استفاده از متخصصان خبره؛ نمونه گیری، هدفمند و در دسترس؛ ابزار تحلیل داده ها، نرم افزار میک مک و در نهایت تدوین سناریو با بهره گیری از خبرگان متخصص می باشد. بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات، دو پیشران «متغیرهای سیاسی واقتصادی» و حکمرانی خوب «میزان پاسخگویی، شفافیت، التزام به قانون، احترام به حقوق انسان ها و رفتار اخلاقی» به عنوان دو عدم قطعیت شناسایی و سناریوهای  این صنعت شناسایی گردید. چهار سناریوی قوی سیاه یا بهشت گمشده ی شرکت های چندملیتی، جامعه سلامت در انتظار حکمرانی خوب، صنعت دخانیات محروم از موهبت سیاسی و اقتصادی و در نهایت جامعه سبز، ایران نمونه کامل یک کشور درکنترل دخانیات تدوین و سناریو مطلوب نیز جامعه سبز تعیین گردید

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، حکمرانی خوب، نگرش پارادوکسیکال، صنعت دخانیات ایران
  • غدیر شکیبا جمال آباد، محمدحسن قلی زاده*، محسن اکبری، مصطفی ابراهیم پور صفحات 155-177

    کنشگری ایتلاف راهبردی واکنش مبتکرانه سازمان در شناسایی و پاسخگویی به فرصت های ایتلاف راهبردی است. پژوهش حاضر به دنبال آن است تا با کاربست تیوری داده بنیاد به ارایه مدل مفهومی کنشگری ایتلاف راهبردی پرداخته و بنگاه های اقتصادی را قادر سازد تا به عملکرد تجاری برتری نسبت به رقبای بالفعل حال و بالقوه آینده دست یافته و با فهم و درک برتر از محیط خود، به کسب مزیت رقابتی مناسب نایل گردند. این تحقیق از نظر نوع شناسی جزء پژوهش های کیفی است و در پارادایم تفسیرگرایی قرار گرفته و جهت گیری آن توسعه ای است. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند با 18 نفر از اساتید دانشگاهی، کارشناسان خبره و مدیران شرکت های تکنولوژی محور (هایتک) ایرانی که سابقه ایتلاف راهبردی در فعالیت های خود دارند، جمع آوری شد و از طریق نمونه گیری نظری و گلوله برفی تا رسیدن به نقطه اشباع نظری ادامه یافت. پس از تحلیل مصاحبه ها، در مرحله کدگذاری باز تعداد 353 کد باز مفهوم سازی شد و در ادامه، مفاهیم فوق در کدگذاری محوری و انتخابی در قالب 93 مقوله فرعی و 29 مقوله اصلی طبقه بندی شدند و در نهایت مدل مفهومی کنشگری ایتلاف راهبردی با ابعاد شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها و اقدامات، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدها و نتایج استخراج گردید. نتایج تحقیق می تواند در شناخت عوامل و موانع رفتارهای کنشگرا در ایتلاف های راهبردی، نقشه راه  مدیران بوده و ابعاد گوناگون در حوزه های راهبردی، زمینه ای و مداخله ای را معرفی کرده و شناخت صحیحی نسبت به پیامدهای آن ارایه کند.

    کلیدواژگان: ائتلاف راهبردی، کنشگری ائتلاف راهبردی، نظریه داده بنیاد، شرکت های تکنولوژی محور
  • حسن فقیه عبدالهی، حمید شاهبندرزاده*، خلیل میرزایی صفحات 179-208

    شناخت موانع پیشبرد ایده های نوآورانه کسب و کارهای کوچک و متوسط و روابط علی حاکم بر آن ها، به منظور از میان برداشتن یا کاهش موانع مزبور و خلق ثروت حاصل از آن، از نیازهای اساسی سیاست گذاران، ایده پردازان و سرمایه گذاران حوزه های مختلف می باشد. فقدان توجه به موضوع مذکور در پژوهش های پیشین و به صورت خاص پژوهش های انجام شده در حوزه تجهیزات پزشکی، از شکاف های تحقیقاتی موجود در این حوزه است. پس از استخراج 37 شاخص اولیه این پژوهش از مرور ادبیات و مصاحبه با متخصصان، 19 شاخص نهایی مورد نظر خبرگان انتخاب و روابط بین آنها در ماتریس مقایسات وارد شد. سپس نمودار شدت اثرگذاری و اثرپذیری موانع استراتژیک پیشبرد ایده های نوآورانه ی شرکت های کوچک و متوسط فعال در حوزه تجهیزات پزشکی پارک علم و فناوری خلیج فارس ترسیم و در نهایت ساختار روابط علی موانع مزبور معرفی شد و بر اساس ساختار شناسایی شده، پیشنهادهایی به سیاست گذاران و مدیران این حوزه ارایه گردید.

    کلیدواژگان: موانع ورود، ایده های نوآورانه، کسب و کارهای کوچک و متوسط، دیمتل فازی
  • نسرین طباطبائی حصاری*، سروش صفی زاده صفحات 209-231

    نظام ثبت شرکت ها به عنوان تنها نهاد تخصصی در حوزه اطلاعات شرکت های تجارتی دارای کارکردی دوگانه در ثبت اطلاعات است. در خصوص اطلاعات هویتی، هدف نظام ثبتی، قطعیت این اطلاعات است، درحالی که در حوزه اطلاعات وضعیتی، «برقراری تقارن اطلاعاتی» هدف اصلی است. نظام های ثبتی در تحقق این اهداف روش های یکسانی را به کار نبرده اند؛ به طوری که در حوزه اطلاعات هویتی الگوهای وحدت ظاهر و تعدد ظاهر را ایجاد کرده اند و در خصوص اطلاعات وضعیتی مدل های واسطه گرا و تعامل گرا را به کار برده اند. نگارندگان این پژوهش با مطالعه تطبیقی و بر مبنای تحلیل های حقوقی و اقتصادی به این نتیجه رسیده اند که برای تحقق اهداف یادشده، در حوزه اطلاعات هویتی، «الگوی وحدت ظاهر» و در حوزه اطلاعات وضعیتی، «الگوی واسطه محور»، الگوی ثبتی کارآمد است و بر همین اساس پیشنهادهایی در جهت وضع قوانین در حوزه ثبت شرکت های ایران ارایه داده اند.

    کلیدواژگان: اطلاعات مالی، اقتصادی، اطلاعات مرجع، اعتمادسازی، تقارن اطلاعاتی، حقوق ثبت شرکت ها
  • محمد کریمی، جواد کاشانی*، محسن محبی، داود نصیران صفحات 233-263
    هر چند لکس مرکاتوریا به عنوان یکی از مهم ترین گزینه ها برای اداره قراردادهای منعقده در قلمرو بازرگانی بین المللی محسوب می شود با این وجود زمانی می توان اداره قراردادهای بین المللی را به آن واگذار کرد که در مقایسه با نظام های حقوقی ملی و از جمله قواعد حل تعارض، توانایی بیشتری برای برآورده کردن نیازهای جامعه بازرگانان داشته باشد. از این جهت انتخاب لکس مرکاتوریا در صورتی می تواند مقدم بر انتخاب قوانین ملی باشد که در عمل بتواند کارایی بیشتری را برای بازرگانان به همراه داشته باشد و سبب  تسهیل و ترویج قراردادهای منعقده در بازرگانی بین المللی و متعاقب آن رونق یافتن بازارهای بین المللی و افزایش سطح رفاه اجتماعی گردد. در این پژوهش با توجه به معیارهایی مانند کاهش هزینه و با توجه به اهداف اقتصادی ترسیم شده برای حقوق قراردادها، به تحلیل لکس مرکاتوریا پرداخته ایم. مطالب ارایه شده در این مقاله نشان می دهد که لکس مرکاتوریا برای بازرگانان، گزینه مناسب تری در قلمرو بازرگانی بین المللی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: لکس مرکاتوریا، تحلیل اقتصادی حقوق، انتخاب منطقی، هزینه معامله
|
  • Monammadali Faizpour, Kazem Yavari, Mansoor Mahinizadeh, Iman Shaker Ardakani * Pages 1-27

    Industrial subsidies as an industrial policy, has a history as old as economics and during different periods has been employed as a supportive tool by different countries. However, effective and optimal distribution of these subsidies has always been a crucial problem for planning and policy making. In this regard, the current study while examining industrial subsidies from theoreticaland empirical aspects, a model is provided for allocating industrial subsidies to 31 provinces of the country according to four effective criteria. For this purpose, the study has employed ZSG-DEA model which is a combination of the data envelopment analysis with game theory. The results of the proposed model which determine the optimal share of each province, indicate that Tehran province with 23.25 percent share has the highest optimal share and Ilam, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces with 0.2 percent share have the lowest optimal share of industrial subsidies. After determining the optimal share of support funds in each province, it is suggested that the method of payment of these support resources to the provinces be determined according to the effects of different types of support and type of industries in each province.

    Keywords: Industrial Sector, Allocation, Data Envelopment Analysis, Zero Sum Gains, Subsidy
  • Hossein Bastanzad, Pedram Davoudi * Pages 29-76

    Although currency crises evidently Valy based on size and durability in Iran and developing economies, the crises are similarly influenced by the national and international variables through the channel of foreign exchange market misalignements and BOP unsustainability. In this context, we aim to predict currency crises in Iranian economy. Meanwhile, Lasso Regression Method is applied to evaluate the impact of real sector, monetary and external sectors variables on the currency crises respectively two, one, and the same season of the crises incidence. The results underscore the role of the similar indicators to explain currency crises in Iran. The key indicators, which are empirically recognized, are comprised of the net gross domestic saving, and deficit of banks cash flows in the context of a transmission process that sequentially affects the growth of money base, excess aggregate demand, prices growth, net financial-capital transactions as well as the reduction in the disposable international reserves. The transmission process causes the foreign exchange rate deviations from the PPP and UIP rates. The estimation results also underline the likelihood of the EWS to predict the four currency crises in Iran, which respectively encompass the third quarter of 1372, third quarter of 1377, fourth quarter of 1379, and the second quarter of 1390. Moreover, all four-currency crises are evidently influenced by the external indicators (sanctions, and international oil price shocks) and domestic macroeconomic imbalances that periodically accelerated the unsustainability of foreign exchange market and BOP over the past three decades.

    Keywords: Currency Crisis, Early Warning System, Lasso Regression, Gross Domestic Saving Deficit, External Sustainability
  • Mir Ali Akbar Azad Akhbari, Abolfazl Shahabadi *, Davood Haghkhah Pages 77-105

    The tourism industry is one of the largest and most diversified industries in the world, and is the most important source of income and job creation in many countries. Therefore, estimating the determinants of tourism development is important in economic studies. In this regard, the present study uses panel data and generalized moment method to investigate the impact of capital types including natural capital, physical capital, human capital, financial capital, innovation and foreign direct capital on the development of tourism industry in two groups of selected countries of developing and developed and emerging during the period 2007-2017. The results of the estimation model showed that 1% increase in accumulation of natural capital, physical capital, human capital, financial capital, innovation and foreign direct capital increases the international tourism revenue in developing selected countries by 0.063%, 0.181%, 0.052%, 0.089%, 0.128% and 0.066% respectively. Also, 1% increase in accumulation of natural capital, physical capital, human capital, financial capital, innovation and foreign direct capital increases international tourism revenue in developed and emerging selected countries by 0.113%, 0.104%, 0.080%, 0.055%, 0.091% and 0.118% respectively. In addition, the effect of control variables including globalization, political stability and real exchange rate on the development of tourism industry in both groups of countries are positive and significant.

    Keywords: Tourism Industry, Types of Capital, Globalization, Exchange Rate
  • Jafar Sajjadi, Einollah Keshavarz Tork *, Safar Fazli, Ruhollah Bayat, Babak Mohammad Hosseini Pages 107-154

    One of the main concerns of developing countries, is to be on the path of development. Accordingly, the existence of strong laws can increase the cohesion of society. Currently, Iranian tobacco industry, one of the oldest industries in Iran, is in an aura of ambiguity and complexity. Growth in unbalanced production and consumption, lack of accountability, corruption and lack of rule of law are among the challenges  of this industry. In this regard, the purpose of this study is to identify the opportunities and challenges of this industry by identifying the drivers, and uncertainties and formulating the possible scenarios. The orientation of the present research is applied developmental, the research approach is inductive deductive cycle, and the research strategy is explantory, descriptive and explantory survey. The data collection methods used, were desk research, questionnaries and panel of experts, and sampling method was purposful and accessible, Mick mac tools were applied to analyze the data and senarios were developed using experts opinion. The two drivers of "political and economic variables" and "good governance" were indentified for the industry. Accountability, transparency, adherence to the law, respect for human rights and moral behavior were also identified as the uncertainties in this industry. Finally scenarios of black swan or lost paradise of multinational companies, health society waiting for good governance, tobacco industry deprived of political and economic blessings and green society, were Iran is determined. a perfect example of a country with tobacco control policy and hence, the green society scenario was selected as the fovorable scenario.

    Keywords: Strategic Foresight, Good Governance, Iranian Tobacco Industry, Scenario, Horizon 1242
  • Ghadir Shakiba Jamalabad, Mohamad Hasan Gholizadeh *, Mohsen Akbari, Mostafa Ebrahimpour Pages 155-177

    Alliance Proactiveness (AP) is the organization’s innovative response to identify and respond to the strategic alliance opportunities. The present study seeks to conceptualize model of AP by applying grounded theory in order to enable businesses to achieve superior performance over current and potential future competitors and achieve a good competitive advantage with a better understanding of their environment. The study is a qualitative research in terms of typology and is located in the paradigm of interpretiveness, and its orientation is developmental. Data were collected through semi-structured interviews with 18 university professors, experts and managers of Iranian technology-oriented companies (Hi-Tech) with a history of strategic alliance in their activities, and continued through theoretical sampling and snowball to reach the theoretical saturation point. After analyzing the interviews, 353 open codes were conceptualized in the open coding stage. Then, open coding concepts were classified into 93 sub-categories and 29 main categories in axial and selective coding. Finally, the conceptual model of AP was extracted with the dimensions of causal conditions, pivotal phenomena, strategies and actions, contextual conditions, intervening conditions, and consequences and results. The results of the research can be used as a roadmap for managers in recognizing the factors and obstacles of proactive behaviors in strategic alliances and in introducing various dimensions in strategic areas, contexts and interventions, and provide a correct understanding of its consequences.

    Keywords: Strategic Alliance, Alliance Proactiveness, Grounded Theory, Technology, Based Companies
  • Hassan Faghih Abdollahi, Hamid Shahbandarzadeh *, Khalil Mirzaee Pages 179-208

    Understanding the causal relationships governing barriers to the advancement of innovative ideas for small and medium-sized businesses, in order to address these barriers and to create wealth, is one of the important needs of policy makers, investors and idea makers. Lack of attention to this issue in previous research, especially in the field of medical equipment is one of the research gaps in this field. After extracting 37 initial indicators of research from literature review and conductiong interviews with experts, 19 final indicators were selected and the relationships between them were entered in the comparison matrix. Then, the MICMAC chart of barriers advancement of innovative ideas in small and medium-sized businesses in the field of medical equipment was derived for the case of Persian Gulf Science and Technology Parkn. Finally, the structure of causal relations of these obstacles was introduced and accordingly, suggestions were made for policy makers and managers in this field.

    Keywords: Barriers to Entry, Innovative Ideas, SMEs, Fuzzy DEMATEL
  • Nasrin Tabatabai Hesari *, Soroush Safizade Pages 209-231

    Companies registration system as the only specialized entity in the field of companies information has the dual function on registering information. In the domain of identity information, provide an unchangeable certainty of corporate identity, is the aim of the system; while in the field of status information, establishment of information symmetry has been targeted by the system. Companies registration systems have not applied the same approach in achieving these goals, as they have created Monism and Dualism systems in the field of identity, and regarding the status information, the Intermediary and Interactionist systems have emerged. In this study, based on economic analysis, we concluded that, in order to achieve these goals, the Monism system in the field of identity information, and Intermediatory system in the context of status information, are the efficient systems. On the basis of this, suggestions have been made for the establishment of laws in the field of companies registration in Iran.

    Keywords: Companies Registration, Identity Information, Status Information, Rust Building, Information Symmetry
  • Mohammad Karimi, Javad Kashani *, Mohsen Mohebi, Dawood Nasiran Pages 233-263
    Although Lex Mercatoria is considered one of the most important options for handling contracts in international trade territory, it can still be delegated to international contract offices which, compared to national legal systems, including Conflict resolution rules, have a greater ability to meet the needs of the business community. Therefore, the choice of Lex Mercatoria can be preceded by the choice of national laws, which in practice can be more effective for traders, facilitating and promoting contracts concluded in international trade, thereby boosting international markets and increasing the level of social welfare. In this study, we analyze Lex Mercatoria based on criteria such as cost reduction and economic goals outlined for contract rights. The material presented in this article shows that Lex Mercatoria is a more appropriate option for traders in the international business domain.
    Keywords: Lex Mercatoria, Economic Analysis of Law, Reasonable Choice, Transaction Cost